Toți șoferii din România trebuie să știe: de acum e mai simplu, s-a dat legea

de: Mădălina Bahrim
24 09. 2021

Vin vești bune pentru șoferii din țara noastră. Din fericire, o parte din birocrație va dispărea. Mai exact, șoferii își vor putea înmatricula și radia mașinile direct la Registrul Auto Român (RAR).

Potrivit unui proiect de lege adoptat de Senat, șoferii români vor scăpa de o parte dintre drumurile pe care trebuie să le facă între ghișeele și instituțiile statului, atunci când își cumpără o mașină.

Mai exact, dacă prevederile proiectului de lege adoptat de Senat vor intra in vigoare, șoferii își vor putea înmatricula și radia mașinile direct la Registrul Auto Român (RAR).

„Propunerea legislativa privind inmatricularea si inregistrarea vehiculelor stabileste cadrul legal privind inmatricularea si inregistrarea vehiculelor in Romania. Actul normativ aduce imbunatatiri semnificative privind reducerea birocratiei prin transferul activitatilor de la Directia Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV) catre Regia Autonoma <<Registrul Auto Roman>> (RAR).

Legea creeaza un cadru unitar si prevede reducerea costurilor si a numarului de deplasari pe care cetatenii sunt nevoiti sa le faca pentru inmatricularea si inregistrarea masinilor”, se arata in documentul publicat pe pagina de internet a Senatului.

Care sunt noutățile pentru șoferii români

Transferul activitatilor de inmatriculare trece in competenta Ministerului Transporturilor, prin RAR, incepand cu data de 1 ianuarie a anului urmator publicarii prezentei legi, dar nu mai devreme de 6 luni de la publicarea acesteia.

Incepand cu aceasta data, RAR este desemnata ca autoritate competenta sa efectueze activitatea de inmatriculare, radiere si eliberare a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

In acest sens, RAR va beneficia din partea Ministerului Afacerilor Interne de accesul la baza de date continand evidenta persoanelor.

RAR efectueaza activitatea de inmatriculare sau radiere a vehiculelor, de eliberare si evidenta a certificatelor de inmatriculare si a placilor cu numere de inmatriculare a vehiculelor, precum si de eliberare si evidenta a autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, prin reprezentantele sale teritoriale, mai prevede actul normativ.